Het 4WD reiniging systeem

             

                      Het schoonspuiten van jeeps na een dagje 4WD is zeer belangrijk om de levensduur te verlengen. Het zand dat in de hoeken en gaten achterblijft droogt langzaam en er ontstaat op die plekken een groot risico op roestschade. Om het reinigen van de onderkant te vergemakkelijken heb ik een tweetal hulpmiddelen ontworpen.

                                        

                                         De lange buis "onderkant douche" is om de gehele onderkant mee af te spuiten zoals ook in sommige wasstraten gedaan wordt. De kortere "spuitlans voor het zware werk" is voor het schoonmaken van de spatbord randen, binnenzijde bumpers, chassis balken en andere van dit soort plekken waar veel zand blijft hangen. Ik heb de dunne buizen ommantelt met elektra buis om beschadiging aan de auto en koude handen te voorkomen. Verder heb ik alle koppelingen ingewikkeld in tape zodat die eveneens geen krassen zouden kunnen veroorzaken. De uitstroom gaten zoals ze in deze voorbeelden zitten zijn geschikt voor aansluiting aan een pomp die 4m3 per uur met een druk van 6 bar levert. De lange werkt op het waterleiding systeem bij de helft aan gaten goed, de korte zou ik eerst zo proberen. Heeft deze dan geen goede straal, kun je er buisjes in lijmen die de diameter van de Gardena koppeling verkleind. Er zijn twee diktes buis ° 22 en °15 mm. De knelfittingen voor °15 mm buis passen tevens op de Gardena koppelingen, dit zelfde draad zat ook in de door mij gebruikte gaskraan zodat het geheel met een minimum aantal onderdelen in elkaar gezet kan worden. Zelf had ik alle onderdelen nog liggen van een verbouwingů.. De volgende fotoĺs met bijschrift leggen de details uit. 

                                      

De onderkant douche

Deze is geheel in elkaar gesoldeerd, met knelfittingen kan eventueel ook. Nodig zijn 1m 22mm buis, 1,2m 15mm buis, 1,2m elektra buis, 2 x afdop dop 22mm, T-stuk 22 x 22 x 22mm, overgang 22mm naar 15mm en een eindstuk met draad en een Gardena koppeling.            

   17 gaten geboord met een boortje van 1,5 mm. Voor aansluiting op leidingwater neem dan 9 gaten

Aansluiting voor de slang

De spuitlans voor het zware werk

Deze is in tegenstelling tot de douche geheel in elkaar gezet met knelfittingen. Deze hebben als voordeel dat je aan de ene kant de buis knelt en de andere kant gelijk de Gardena koppeling kan draaien. Nodig zijn 0,8m 15mm buis, 0,8m elektra buis, een knelfitting knie 15 x 15mm, een kraan(als het kan met knelfitting) en 2x Gardena koppeling

De kraan met aan de ene kant de knelmoer die over is van de knie en de andere kant de aansluiting voor de slang. Deze kant is tevens te gebruiken om in de fabrieks gaten van de chassis balken te kunnen zetten zodat al het eventuele zand er uit gespoeld wordt.

De haakse bocht d.m.v. een knie om de moeilijke hoeken schoon te kunnen spoelen. Deze uitstroom opening kan verkleind moeten worden als de straal niet hard genoeg is